Skip to main content
Allmänt

Vårdnadstvist advokat stockholm

By 2023-04-28No Comments

När ett par med barn bestämmer sig för att separera är vårdnaden om barnen en av de viktigaste frågorna som de måste ta ställning till. En vårdnadstvist kan vara en komplicerad och känslomässigt laddad process, och det finns flera faktorer som måste beaktas.

Den första faktorn att ta hänsyn till är barnets eller barnens bästa. Domstolarna kommer att titta på varje förälders förmåga att tillgodose barnets fysiska, känslomässiga och utbildningsmässiga behov. Detta inbegriper att titta på båda föräldrarnas arbetstider och hur mycket tid de rimligen kan förväntas ägna åt föräldraskap. Domstolen kan också titta på eventuella tidigare fall av missbruk eller försummelse i något av hemmen, liksom missbruksproblem som kan påverka en förälders förmåga att effektivt ta hand om ett barn.

En annan faktor som domstolarna tittar på när de avgör vårdnadstvister är vilken förälder som har behållit huvudansvaret för omsorgen om yngre barn under äktenskapet eller förhållandet. Detta omfattar beslut om skolgång, medicinsk vård, religiös undervisning och fritidsaktiviteter. Att ha bevis för att du konsekvent har varit involverad i dessa områden kan hjälpa din sak om du söker vårdnaden om dina barn.

Boka en första kostnadsfri konsultation om vårdnadstvist

Libre advokaterna erbjuder kostnadsfri konsultation & deras specialområde är familjerätt. Förutom att ta hänsyn till föräldrarnas roller och kapacitet kan domstolarna också titta på var varje förälder bor i förhållande till skolor och andra viktiga resurser för barnen, t.ex. familjestödsystem och samhällsaktiviteter. Viktigt är också eventuella särskilda överväganden i samband med åldersskillnader mellan syskon som kan kräva olika boendearrangemang eller besöksscheman för olika syskon inom en och samma familjeenhet.

Slutligen kan domstolarna väga in varje förälders vilja att främja en positiv relation mellan barnen och den andra föräldern när de fattar beslut om vårdnadstvister. Om den ena föräldern aktivt har motarbetat kommunikation med den andra föräldern trots ansträngningar från den andra föräldern att upprätthålla kontakten med sitt eller sina barn kan detta ha en negativ inverkan på deras fall när det gäller att fastställa arrangemang för fysisk vårdnad.

I slutändan är inget pars fall identiskt när det gäller att fastställa vårdnadsarrangemang i skilsmässoförfaranden eller till och med i fall som rör ogifta par som separerar utan att gå igenom ett skilsmässoförfarande. Det är viktigt att alla inblandade parter – föräldrar, advokater, socialarbetare – noggrant utvärderar alla relevanta faktorer som kan påverka de slutliga besluten om barnomsorgsarrangemang innan de inleder ett domstolsförfarande, så att ett rättvist resultat kan uppnås för alla inblandade med minimala störningar och känslomässiga trauman för alla berörda.