Skip to main content

God munhygien är avgörande för den allmänna hälsan och välbefinnandet, och regelbundna besök hos tandläkaren är viktiga för att bibehålla en frisk mun. Tyvärr kämpar många människor med tandvårdsrädsla som kan hindra dem från att söka den vård de behöver. Från att förstå vikten av regelbundna kontroller till att använda rätt borstteknik – här är 10 tips som hjälper dig att övervinna tandläkarskräck och hålla dina tänder i toppform.

  • Först och främst är det viktigt att förstå varför regelbundna tandläkarbesök är så viktiga. Utan rutinmässiga rengöringar och kontroller kan plack och tandsten på tänderna orsaka karies och hål i tänderna, dålig andedräkt, infektioner eller tandköttssjukdomar. I slutändan kan dessa problem riskera din allmänna hälsa om de lämnas obehandlade.

 

  • För det andra, identifiera eventuella negativa känslor i samband med tandläkarbesök. Om du känner dig orolig eller rädd för att gå till tandläkaren, ta dig tid att förstå varför dessa känslor uppstår. Genom att vara uppmärksam på dina känslor och känna igen vad som utlöser dem – t.ex. vissa syner eller ljud – kan du arbeta för att hitta sätt att hantera dem.

 

  • För det tredje, se till att borsta tänderna två gånger om dagen med en ADA-godkänd tandkräm för optimal munhygien. Borsta i två minuter varje gång med cirkulära rörelser över tändernas alla ytor – även tandtopparna! Vi rekommenderar också att du använder tandtråd en gång om dagen eftersom matrester ofta fastnar mellan tänderna och inte går att få bort med enbart tandborstning.

 

  • För det fjärde, använd en tungskrapa eller tungborste varje morgon som en del av din munhygienrutin – detta hjälper till att avlägsna bakterier på tungans yta som orsakar dålig andedräkt! Överväg också att använda munvatten efter tandborstningen för extra skydd mot plackbildning.

 

  • För det femte kan du titta på huskurer som kan hjälpa till att minska tandvårdsrädsla, t.ex. aromaterapi eller att lyssna på lugnande musik under behandlingar eller till och med bara när du sitter i väntrummet. För vissa människor hjälper det oerhört mycket att helt enkelt prata igenom sina rädslor med sin tandläkare – det är alltid värt att diskutera om du känner dig bekväm med att göra det!

 

  • För det sjätte kan du undersöka möjligheterna till lugnande tandvård om det finns i ditt område som ett annat sätt att hantera eventuell oro för smärta under behandlingen. De flesta tandläkare erbjuder lustgas – ett lugnande medel som inhaleras – samt andra former av sedering, t.ex. intravenös (IV) medicinering som ges innan behandlingen påbörjas. Vissa tandläkare erbjuder också virtual reality-upplevelser som är särskilt utformade för att distrahera patienterna från behandlingarna samtidigt som de ger avslappningstekniker!
  • För det sjunde , undersök olika typer av försäkringsplaner som täcker olika procedurer som borttagning av visdomständer eller rotbehandling om dessa tjänster behövs på vägen. Fråga också om betalningsplaner om ekonomin är ett bekymmer – de flesta tandläkarmottagningar kommer att arbeta fram betalningsarrangemang som är skräddarsydda för individens budget om det behövs.

 

  • För det åttonde, försök med distraktionstekniker som djupandningsövningar eller fokusera på något annat (som att räkna baklänges från 100) medan du genomgår behandlingen. Detta kan hjälpa en att tänka bort eventuella känslor och få saker och ting att kännas mer hanterbara. Slutligen, glöm inte att belöna dig själv efter ett lyckat besök genom att göra något trevligt efteråt, som att äta glass med vänner eller ta en lång promenad i naturen. Det påminner dig om att det inte är något fel med att söka tandvård när det behövs!

Kontakta gärna tandlakaresilber.se som specialiserat sig på området och har lång erfarenhet av att behandla tandvårdsrädda