Skip to main content
Allmänt

Jägarexamen – Kurs för dig som vill bli en skicklig jägare

By 2023-04-17No Comments

Den svenska jakt- och skytteutbildningen erbjuder omfattande jaktkvalifikationer. Våra kurser är utformade för att ge eleverna en bred förståelse för grunderna i jakt, skarpskytte och viltförvaltning. Som en del av vår utbildning täcker vi ämnen som sträcker sig från vapensäkerhet och etik till navigering i fält och överlevnadstips. Våra erfarna instruktörer har många års erfarenhet av friluftsliv, så de kan ge eleverna kunskaper och råd från verkligheten. Vi erbjuder också en rad olika avancerade kvalifikationer, som jägarutbildningscertifiering eller kompetensprov för erfarna jägare, som gör det möjligt för deltagarna att hålla sig uppdaterade på sina färdigheter och öka sina chanser att lyckas under alla friluftsaktiviteter. Med våra kurser kan du finslipa dina skyttekunskaper, lära dig om natur och naturskydd eller bara komma iväg på ett helgäventyr. Oavsett om du är en aspirerande jägare eller en erfaren skarpskytt har Svenska jakt- och skytteskolan något för alla! Med vårt engagemang för säkerhet, kvalitetsutbildning och ett brett utbud av kurser kan du vara säker på att du får den bästa möjliga utbildningen. Så följ med oss på ett äventyr i naturen!

Jägarexamen – Kurs för dig som vill bli en skicklig jägare

För att få avlägga jägarexamen i Sverige måste du skaffa ett jaktkort. Detta kan du göra genom att anmäla dig till en jägarutbildningskurs, som erbjuds av lokala jaktklubbar och vissa vuxenutbildningar. Kurserna behandlar ämnen som jaktsäkerhet, viltvård och viltförvaltning. När du har slutfört kursen kan du avlägga ett prov som testar dina kunskaper om det material som behandlats i kursen. Om du klarar provet får du ett tillstånd för laglig jakt inom Sverige.

För att jaga småvilt eller fåglar behöver du en småviltslicens och för större vilt, som rådjur eller älg, måste du ha både en storviltslicens och tillstånd från markägaren eller arrendatorn. Förutom att du måste klara av jägarutbildningskursen och avlägga provet måste du som söker licens uppvisa bevis på svenskt medborgarskap eller bosättning i Sverige. Du måste också genomgå en kontroll av brottsregistret innan du får ditt tillstånd.

I Sverige finns det tre typer av storviltjakter som kräver olika erfarenhetsnivåer, dessa kallas graderade jaktprov (A-C). Varje grad kräver att jägarna visar att de är duktiga på olika områden, bland annat skjutförmåga, skogskunnighet och säkerhetsmedvetenhet. Beroende på vilken typ av jakt du vill bedriva kan det vara obligatoriskt att avlägga ett av dessa prov innan du får delta i vissa typer av jaktverksamhet.

När du har klarat alla dessa krav kan du ansöka om din svenska jaktlicens som är giltig i fem år i taget. Förnyelseansökningar bör lämnas in innan de löper ut så att jägarna kan fortsätta att njuta av denna sport utan avbrott. Boka jägarexamen i Stockholm här!