Skip to main content

Kommersiell utforskning av rymden är ett intressant perspektiv, men det finns också vissa farhågor. Trots dess fördelar för mänskligheten har kommersiell rymdturism en monopolmarknad, och vissa människor föreslår att resurser bör användas på jorden för att förbättra chanserna till lika möjligheter för alla medborgare. Men den här typen av satsningar är fortfarande mycket dyra och kommer att domineras av den rika klassen. Här är några skäl till varför rymdturism bör undvikas. Låt oss utforska några av dessa frågor för att se om den här branschen är rätt för mänskligheten.

Rymdturism är en icke-vetenskaplig form av rymdresor

Miljardärsägarna av rymdföretag planerar att skicka fler människor ut i rymden. Men den här resformen är i första hand avsedd för de ultrarika. Om en katastrofal olycka inträffar i rymden kommer det sannolikt att ha en negativ inverkan på rymdflygsindustrin. Även om rymdturism just nu är en dyr lyx, kan den snart vara överkomlig för den rika medelklassen. Enligt en rapport från Federal Aviation Administration från 2010 kan rymdturismen nå miljarder dollar inom 20 år.

Det domineras av de välbärgade

Det finns en växande marknad för rymdturism, och de välbärgade är drivkraften bakom dess utveckling. Enligt de senaste uppskattningarna har 925 personer reserverat flyg till rymden, och den siffran kan växa till så många som 11 000 under de kommande tio åren. Baserat på ett grundscenario kommer rymdturismen att generera 600 miljoner dollar per år, med tre tusen platser fyllda. Det begränsade scenariot förutspår dock ett lägre antal flygningar – 2 000 platser fyllda – med samma intäkter. Ändå finns det en motsvarande tillväxtprognose baserad på omvandlingen av konsumentbeteende.

Det är dyrt

Kostnaderna för rymdresor är astronomiska – flygningar till rymden kostar 55 miljoner dollar styck, och flygningar med raketerna Blue Origin och Virgin Galactic kostar drygt en miljon dollar. Priset för en plats på SpaceX-raketen till den internationella rymdstationen kommer att kosta 55 miljoner dollar styck. En plats på en Virgin Galactic-raket kommer att kosta $250 000, men priset på biljetter till en rymdstationsupplevelse är okänt. Den första flygningen på Virgin Galactics SpaceShipTwo-raket är planerad att starta 2022. Företaget debiterade tidigare 250 000 dollar för en plats, men har sedan dess sänkt priset till 40 000 dollar i framtiden.

Det är farligt

Medan rymdsatsningar är coola upplevelser för de ultrarika och välanslutna, hotar deras utsläpp planeten och utgör ett allvarligt hot mot miljön. Blue Origins nuvarande raket producerar ingen koldioxid, men nästa version kommer att släppa ut CO2-producerande metan. Även om rymdturism är spännande och potentiellt lukrativ, är både astronauter och experter oroade över riskerna. Medan rymdfarkoster måste tillverkas av material som arbetar i mikrogravitation, måste de också tåla 3-G acceleration. Den internationella rymdstationen har ständigt höga hastigheter, och sotpartiklar kan skada den.

Det utvecklas

Med hjälp av den senaste tekniska utvecklingen går rymdturismen framåt. Det finns olika delar av rymdturismen, såsom rymdflyg och satellitbesök. För närvarande säljs platser på rymdflyg av flygbolag. Snart kommer även reseportaler online att erbjuda rymdresor. Framtiden för rymdturismen är månen och Mars, som är inom räckhåll. Rymdturismen förändras på grund av de framsteg som gjorts av nya företag som SpaceX och Virgin Galactic.