Skip to main content

Att köpa en bostadsrätt betraktar många som en bra affär. Men det finns faktorer som kan göra det värt att välja en hyresrätt istället – både mätt i tid, besvär och pengar. Får många är en hyresrätt det mest ekonomiska och bekväma alternativet att föredra. För andra kan det vara det enda alternativet.  

Förutsägbar ekonomi

Inte nog med att en bostadsrätt för de flesta kräver att man tar ett väldigt stort lån, som man i sin tur behöver en rejäl kontantinsats till. I ekonomiskt oroliga tider blir läget även extra oroligt för den som har ett saftigt bolån. Eventuella räntehöjningar kan innebära att det där lånet helt plötsligt blir flera tusenlappar dyrare per månad. Och om bostaden går ner i värde riskerar det att bli en tuff ekonomisk smäll när den ska säljas.

När det gäller hyresrätter däremot, är livet mycket mer tryggt och förutsägbart. Hyran du betalar när du flyttar in kommer troligtvis inte skjuta i höjden, utan får enbart höjas väldigt långsamt över tid. Undantaget är när hyresvärden genomför större renoveringar av fastigheten, då hyran kan höjas mer än vanligt. För 2022 ligger den genomsnittliga hyreshöjningen på 1,7 procent.

Billigare hemförsäkring

Att teckna en hemförsäkring för hyresrätt är en kostnad som ytterst få i Sverige väljer att prioritera bort. Och det finns god anledning till det – om du drabbas av en olycka, exempelvis en eldsvåda, som förstör dina ägodelar är det självklart kopiöst dyrt att ersätta dem för egna pengar, istället för att luta sig mot en försäkring.

Men att man i princip måste ha en hemförsäkring betyder inte att den måste vara onödigt dyr! Här får du en fördel om du bor i hyresrätt. Oavsett vilket försäkringsbolag du väljer, kommer nämligen hemförsäkringen bli billigare än om du bott i bostadsrätt eller hus. Det beror på att du inte äger ditt boende och att det är mycket som din hyresvärd ansvarar för. Ett av de billigare alternativen i Sverige är Hedvigs hemförsäkringar – och om du bjuder in dina vänner att också teckna Hedvig-försäkringar så sjunker priset ännu mer på din egen försäkring.

Kostnadsfria reparationer

Trasigt kylskåp? Krånglande element? Läcker en kran i badrummet? Ingen panik. Om du bor i hyresrätt är åtgärder av det här slaget hyresvärdens huvudvärk. Hen ansvarar även för elinstallationernas säkerhet, och råddar med sitt försäkringsbolag om lägenheten drabbas av en vattenskada (skadas dina ägodelar av en vattenläcka täcks det dock av din egen hemförsäkring istället). Om felet tar lång tid att åtgärda kan du till och med få nedsatt hyra!